Wetenschappelijke Literatuur over propolis

Over propolis is er al heel veel geschreven. Er is dan ook heel wat literatuur terug te vinden over propolis en de toepassing op medisch gebied. We maken hier een verschil tussen gepubliceerde boeken en media-artikelen en de echte wetenschappelijke studies, onderzoeken en publicaties.

Historisch en modern onderzoek naar propolis en de toepassing ervan in wondgenezing en andere medische gebieden en bijdragen van Poolse studies

Datum Publicatie: 28 Juli 2020
Bron: Science Direct


Poolse wetenschappers hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek naar propolis, de biologische eigenschappen ervan en de invloed op wondgenezing. Propolis-zalven kunnen het genezingsproces effectief versnellen en de genezingsfysiologie verbeteren, zodat ze kunnen worden aanbevolen als een veelbelovend actueel medicijn voor wondbehandeling in de toekomstige klinische en preklinische onderzoeken.

Lees meer ...

De rol van honing en propolis bij de behandeling van geïnfecteerde wonden

Datum Publicatie: 28 Juli 2020
Bron: Science Direct


Honing als natuurlijk, onbewerkt en licht verteerbaar voedsel is een waardevol voedingsproduct voor kinderen, atleten en herstellende mensen. Het wordt al sinds de prehistorie in de etno-geneeskunde gebruikt en recentelijk bij de behandeling van brandwonden, genezende wonden, chronische wonden, gastro-intestinale stoornissen, astma, huidzweren, kanker, oncologie en als antioxidant en antimicrobieel middel. Propolis wordt bereid door bijen van de Apis mellifera-soort, met behulp van harsachtige stoffen die uit verschillende planten zijn verzameld, en er is gemeld dat het farmacologische eigenschappen bezit, zoals antibiotica, antineoplastische, ontstekingsremmende, anti-diarree, antimicrobiële, antivirale, antioxiderende, hepatoprotectieve, cariostatische, antitumorale, anti-ulcerus-, immunostimulator-, antineurodegeneratieve, antituberculose- en anti-HIV-1-activiteit. De biologische activiteit van deze producten wordt voornamelijk toegeschreven aan fenolische verbindingen, zoals flavonoïden. In deze context heeft de plaatselijke toepassing van bijenkorfproducten, met name honing en propolis, een groot potentieel bij de behandeling van verschillende verwondingen en ziekten, aangezien het de uitkomst van de patiënt zou verbeteren zonder ongewenste bijwerkingen. Dit hoofdstuk is bedoeld om informatie te presenteren uit gepubliceerde onderzoeken over de gunstige effecten van deze producten op een reeks medische aandoeningen en geïnfecteerde wonden.

Bron:
 • Chapter 13 - The Role of Honey and Propolis in the Treatment of Infected Wounds
 • Evidence on the Health Benefits of Supplemental Propolis

  Datum Publicatie: 15 Juli 2019
  Bron: MDPI Open Acces Journals


  Propolis is a honey-related product with reported health benefits such as improved immunity, lowered blood pressure, treated allergies and skin conditions. A literature review and narrative synthesis were conducted to investigate the evidence on the reported health benefits and future direction of propolis products. Using a predefined search strategy we searched Medline (OvidSP), Embase and Central for quantitative and qualitative studies (19902018). Citation, reference, hand searches and expert consultation were also undertaken. Studies of randomised control trials and observational data on humans with health-related outcomes were included. Collected data were entered into NVivo software (Version 12, QRS International) and analysed using a thematic framework and a narrative synthesis of emergent themes. A total of 63 publications were discussed. The majority were cell-based and animal studies, with a few key human trials conducted. There is significant promise for propolis as an effective antioxidant and anti-inflammatory agent with particular promise in cardiometabolic health.

  Bron:
 • Evidence on the Health Benefits of Supplemental Propolis
 • Propolisonderzoek naar de kwaliteit van propolis in alcohol tinctuur

  Datum Publicatie: 7 december 2016
  Bron: Blog Bijenclub
  Auteur: drs. Annette van der Knaap


  Vooral in Oost-Europa is veel propolisonderzoek gedaan. In Nederland en Belgi is er niet veel over propolis te vinden. Propolis wordt door bijen gemaakt en is een mengsel van ruim 300 verschillende natuurlijke stoffen. De samenstelling van propolis uit verschillende werelddelen kan erg verschillen.

  Door het argument van de wisselende samenstelling word de betrouwbaarheid van de Nederlandse en Belgische propolis in twijfel getrokken. Maar als de samenstelling van Nederlandse propolis vergelijkbaar is met die van andere landen, dan mogen we aannemen dat de werking ook vergelijkbaar is. Hier ontstond mijn onderzoeksvraag: Zijn buitenlandse (medische) onderzoeksresultaten geldig voor Nederlandse en Belgische propolis?

  Lees meer:
 • Propolisonderzoek naar de kwaliteit van propolis in alcohol tinctuur
 • De geneeskracht van propolis

  Datum Publicatie: 28 maart 2014
  Bron: Info Nu Online Bibliotheek
  Auteur: Tom008


  Bijenpollen, honing, royal jelly en propolis zijn allemaal producten die de bijen voortbrengen. Deze producten zijn bovengemiddeld gezond; ze behoren tot de categorie superfoods. Overigens hoort supermarkthoning daar niet toe; deze honing komt niet alleen tot stand doordat bijen nectar uit bloemen zoeken. Vaak krijgen de bijen alleen suiker te eten zodat ze daarmee honing produceren. Overigens wordt deze praktijk soms ook tot stand gebracht door biologische imkers aan het begin van een seizoen. In het verdere verloop van het seizoen zal de biologische imker zijn bijen altijd op zoek laten gaan naar bloemen.

  Lees meer:
 • De geneeskracht van propolis
 • Propolis wetenschappelijk bekeken

  Datum Publicatie: 17 december 2008
  Bron: Info Nu Online Bibliotheek
  Auteur: Herborist


  Mijn bewondering en verwondering voor natuurlijke geneesmiddelen, ook voor propolis, is zeer groot, maar dat neemt niet weg dat ik ondanks mijn 'geloof' toch graag overtuigende bewijzen wil hebben voor de werking van welk natuurproduct dan ook. Gelukkig zijn er ook wat wetenschappers die zich verwaardigen om zo'n eenvoudige dingen als onkruid en propolis te onderzoeken.

  Het feit dat propolis ontstekingsremmend werkt en de genezing van wonden bevordert is sinds lang bekend. Propolis wordt succesvol toegepast bij eczeem, tweede graads verbrandingen en zweren. Bij deze een samenvatting van enkele wetenschappelijke onderzoeken.

  Lees meer:
 • Propolis wetenschappelijk bekeken