De eigenschappen van propolis

Reeds sinds duizenden jaren oogsten mensen bijenproducten en halen ze hun voordeel uit propolis. We beginnen nog maar pas terug te beseffen welke de enorme voordelen dit product heeft. Naast de hoge voedingswaarde, ontsmettende en helende eigenschappen helpt propolis ook bij de opbouw van de weerstand tegen allerlei ziekten. Het is ook reeds lang geweten dat propolis een natuurlijk antibacterieel effect heeft, er wordt dan ook vaak verwezen naar propolis als de natuurlijke penicilline.

Propolis geeft uw lichaam dezelfde bescherming en genezende krachten die de bijen in staat hebben gesteld te overleven gedurende miljoenen jaren.
Propolis heeft geen nevenwerkingen. Het verhoogt het lichamelijk weerstands-vermogen terwijl het tegelijkertijd aanvallers bekampt. Dit is iets wat moderne farmaceutische medicijnen niet doen.

De Eigenschappen van propolis:

Anti-bacteriële werking

Propolis remt de groei van bacteriën. Propolis stimuleert ook fagocytose, dat is het proces waarbij witte bloedcellen bacteriën vernietigen door deze in te kapselen met het membraan van een cel zodat de omsloten deeltjes buiten het cytoplasma veilig opgeslagen worden. Propolis heeft een antimicrobiële werking, in het bijzonder tegen die bacteriën die een belangrijke rol spelen bij luchtweginfecties en zelfs tegen antibioticaresistente stammen.
De componenten met de belangrijkste antimicrobiële activiteitPinocembrine zijn galangine en het caffeic acid phenethyl ester (CAPE). De belangrijkste werkingsmechanismen zijn gebaseerd op de remming van bacterieel RNA-polymerase, de eiwitsynthese, de motiliteit, en de verstoring van het cytoplasma, het cytoplasmatisch membraan en de celwand. Een studie is gerapporteerd dat propolis helpt bij het voorkomen van bacteriële celdeling en ook bij het afbreken van bacteriële muren en cytoplasma, (materiaal in de cel membraan met de nodige onderdelen van het leven). Dit is vergelijkbaar met hoe sommige antibiotica werken.

Flavonoïden zijn niet alleen antibacteriële stoffen, zijn zij ook actief voor de behandeling van maagzweren, reuma, griep en koud syndromen, geïrriteerde maag en bepaalde ademhalingsproblemen.

Anti-virale werking

Propolis remt de groei van virussen, zoals Trichophyton rubrum (vaak voorkomend in de meeste huidziekte), Staphylococcus (of stafylokok infecties, 20 stammen), Steptococcus (of STREP keel infecties, 10 stammen), E. Coli (10 stammen), en , genitale tractus, de mond, de slokdarm, & keel).

Volgens wetenschappelijke studies bezit propolis eigenschappen die griepverschijnselen veroorzaakt door het influenzavirus kunnen verlichten. Propolis kan hierdoor als een mogelijke kandidaat gezien worden voor een voedingssupplement tegen de griep.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs positieve effecten vastgesteld tegen het coronavirus..

Bronnen:

Anti-fungale werking

Propolis remt de groei van schimmels.
Candida albicans of spruw is een infectie van het mondslijmvlies met Candida albicans, een gistachtige schimmel.

Versterkt de werking van antibiotica

Remt ontstekingsreacties

Propolis werkt ook antioxiderend en ontstekingsremmend, waarbij het voornamelijk de flavonoïden zijn, die overvloedig in propolis voorkomen, die de NO-productie en de intracellulaire signaalcascades als NF-κB en MAPK remmen. Verder leidt het tot een verbeterde vorming van collageenvezels wat op zijn beurt leidt tot een snellere wondheling.

Werkt anti-reumatisch

Stimuleert bloeddoorstroming en galafvloed

Flavonoïden stimuleren haar groei en verbetering van de circulatie van het bloed. Propolis stimuleert ook de afscheiding van de urine, gal secretie en endocriene secretie. Het is een bekend feit dat endocriene secretie, uit plaatsen zoals de zwezerik, de schildklier, de alvleesklier en de bijnieren een gunstig effect heeft op het lichaam in het algemeen.

Remt slagaderverkalking en trombose

Door het gunstige effect op de bloedsdoorstroming gaat propolis ook aderverkalking en trombose tegen.

Is anti-allergisch

Studies hebben aangetoont dat bepaalde stoffen in propolis allergische reacties tegen gaat en de symptomen van allergiën verzacht.

Stimuleert de afweer van het lichaam tegen infecties en versterkt het immuunsysteem

Propolis heeft ook een immunostimulerende werking. Dit werd aangetoond aan de hand van in vitro en animaal onderzoek maar ook bij mens werd deze werking waargenomen. Propolis verhoogt het aantal plasmacellen, witte bloedcellen aangemaakt in de lymfeklieren, die meer specifieke en aspecifieke antilichamen tegen infectieverwekkers aanmaken. Macrofagen, welbepaalde witte bloedcellen, kunnen dankzij propolis vervolgens veel efficiënter aan 'fagocytose' doen, het proces waarbij vreemde en gedode indringers worden opgeslorpt.

Propolis is door zijn weerstandsversterkende eigenschappen de ideale handlanger in de strijd tegen winterkwaaltjes zoals verkoudheid en griep. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs positieve effecten vastgesteld tegen het coronavirus.

Bronnen:

Heeft een gunstig effect tegen verschillende kankers

Propolis bevat stoffen die antitumorale effecten hebben.

Verminderd vrije radicalen

Propolis bevat een hoog gehalte aan flavonoïden, deze flavonoIden zijn een super klasse van anti-oxidanten die verantwoordelijk zijn voor veel van de voordelen van propolis. De verschillende flavonoïden en antioxidanten helpen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen worden veroorzaakt door afval van onze lichaamscellen, verhoging van stress, infecties alsook via milieucontaminanten en toxines. Ze veroorzaken celbeschadiging of celdood als ze niet worden geneutraliseerd. De antioxidanten in propolis helpen bij het neutraliseren van deze vrije radicalen en voorkomen zo celbeschadiging.
Er zijn onderzoeken die erop wijzen dat oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel kunnen veroorzaken.

Cel-afbraak bijvoorbeeld is één van de symptomen van veroudering. Propolis kan gebruikt worden om dit cel-afbraakproces wat te vertragen, het voegt dus ook een paar jaar toe aan je leven.

Bronnen:

Herstelt vitaliteit bij algehele malaise

Werkt tegen pijn en jeuk

Propolis verzacht pijn en jeuk.

Krampstillende werking op de darmspieren

Versterkt de werking van vitamine C

Gaat bederf van voedingsmiddelen tegenDezelfde producten zijn ook gunstig voor sommige chronische aandoeningen, zoals stress en gemeenschappelijke problemen. Dit geeft een extra dimensie aan de prestaties van het product. Propolis geeft ons een zeer krachtige en veelzijdige aanvulling op onze voeding.

Bronnen:
Koninklijke Vlaamse Imkersbond
Antibacterial Properties of Propolis
Antibacterial properties of propolis (bee glue).