propolis 

Wetenschappelijk erkend


Het was pas sinds de jaren 50 dat wetenschappers, met de hulp van nieuwe analytische technieken, belangrijke componenten van propolis begonnen te isoleren die de mensheid kon voorzien van vele voordelen.
Meer dan 300 verschillende componenten werden in propolis geÔdentificeerd.
Een lijst van de belangrijkste chemische aanwezigheid in propolis wordt gegeven in volgend wetenschappelijk artikel.(Composition and functional properties of propolis (bee glue): A review)

De samenstelling van propolis

Propolis wordt gemaakt van hars van bomen. Deze harsen worden door de bijen die ze verzamelen bewerkt, waardoor ook een deel van de samenstelling verandert, en daarna in hun woning gebruikt. De bijen kauwen de taaie en harde hars tot bruikbaar materiaal. Tijdens dit kauwen worden via speciale klieren allerlei enzymes toegevoegd waardoor uiteindelijk de propolis ontstaat. De samenstelling van propolis varieert per jaargetijde, omgeving van de bijen, en het karakter van het bijenvolk. De belangrijkste bestanddelen van propolis zijn:

  • Harsen
  • Bijenwas
  • Etherische oliŽn
  • Pollen
  • Vitaminen, mineralen en spoorelementen

Ruwe propolis is een taaie uiterst kleverige stof en wordt door het lichaam nauwelijks opgenomen. Door de propolis op te lossen zijn de stoffen in de oplossing beschikbaar voor het lichaam. De vloeistof bevat dan:

Etherische oliŽn

Propolis bevat een verzameling aan aromatische stoffen. Deze etherische oliŽn zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de karakteristieke geur van propolis. Deze geur zult u direct herkennen wanneer u wel eens een propolis product van ons heeft geroken. Wij voegen namelijk geen enkele onnodige stof toe aan onze producten. De geur doet denken aan boomharsen, honing en bijenwas. Sommigen vinden de geur heerlijk, anderen moeten er even aan wennen.

Er zijn 31 verschillende etherische oliŽn in propolis aangetoond. De aromatische verbindingen die door de bijen gebruikt worden tegen bacteriŽn en/of schimmels zijn o.a.

FlavonoÔden

FlavonoÔden worden vaak genoemd als het gaat over de werkzaamheid van propolis. Ze worden ook vaak genoemd als een superklasse van antioxidanten. FlavonoÔden spelen een belangrijke rol in de pigmentatie van planten. Het zijn gele pigmenten die vookomen in de bladeren en de hars op knoppen van bomen en planten. D.m.v. deze pigmenten is ontdekt dat de meeste flavonoÔden overeenkomen met die van berken en populieren. Wat zou kunnen betekenen dat deze bomen voor bijen de voorkeur hebben in het produceren van de meest werkzame propolis. Opvallend is dat er ook flavonoÔden in propolis zitten die niet voorkomen in bomen. Waarschijnlijk zijn deze ontstaan door de bewerking die bijen uitvoeren op de harsen voordat ze het gebruiken als propolis. Inmiddels zijn er minstens een 40-tal flavonoÔden in propolis ontdekt. Vele van deze stoffen zijn natuurlijk werkende antibiotica voor het bijenvolk. En het interessante is dat de micro-organismen, zoals bacteriŽn en virussen, geen weerstand kunnen opbouwen tegen deze antibiotica. In tegenstelling tot de klassieke antibiotica.

Propolis bevat o.a.

Acacetine

Alnusine

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Alnusitol

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Alpinetine

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Apigenine

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen: SARS

Bronnen:

Betuletol

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Chrysine

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Ermanine

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Galangine

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Islapinine

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Isorhamnetine

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Kaempferide

Type element: Flavonoide

Chemische formule:


Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Kaempferol

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen: Atherosclerosis

Bronnen:

Luteoline

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

SARS

Bronnen:

Pectolinarigenine

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Pinobanksine

Type element: Flavonoide

Pinobanksin is een antioxidant bioflavonoÔde die de peroxidatie van lipoproteÔne met lage dichtheid remt. Het heeft de elektronendonoreigenschappen die de alfa-tocoferolradicalen verminderen.


Chemische formule: C15H12O5

Oorsprong:

Honing, Propolis, zonnebloemen

Toepassingen:

MRSA, osteoporose, osteoblast, helpt bij beenvorming, werkt tegen vasculaire dementie.

Bronnen:

3 Acetyl Pinobanksine

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Pinocembrine

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Pinostrobine

Quercetine

Type element: Flavonoide

Quercetine is een antioxidant en behoort tot de flavonoÔden. Deze stof wordt verondersteld een van de meest actieve ingrediŽnten van knoflook te zijn en in heel veel andere groenten en fruitsoorten.
Quercetine heeft sterke ontstekingswerende, antioxiderende en antitumorale eigenschappen.
Omwille van de antioxidatieve werking zou Quercetine het effect van kanker-behandelingen met een oxiderende werking kunnen verminderen.

Bijwerkingen
Quercetine kan hoofdpijn en maagklachten geven. In hoge doses en bij langdurig gebruik kan het nierproblemen veroorzaken. Stop het gebruik daarom met tussenpozen.

Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen
Quercetine kan een bloedverdunnend effect hebben (1,2). Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.
Andere voedingssupplementen kunnen ook een bloedverdunnend (druivenpitextract/resveratrol, gember, ginkgo biloba, ginseng, knoflook, kurkuma, lijnzaad, mariadistel, visolie/omega-3 vetzuren en vitamine E) effect hebben. Wees dus voorzichtig bij het gebruik en meld dus ook combinatiegebruik zeker aan uw arts.
Mensen met maagzweren en schildklierproblemen gebruiken quercetine beter niet zonder voorafgaand overleg met hun arts (1).

Chemische formule: C15H10O7

Oorsprong: Propolis, kerstomaten, vleestomaten, knoflook, ajuin, (ronde) sla, (Lollo Rosso) sla, selderij, asperges, kappertjes, koolsoorten, bessen, druiven, rode wijn, sperziebonen, thee en appel
Het wordt ook aangetroffen in verschillende kruiden, waaronder Ginkgo biloba, St. Janskruid (Hypericum perforatum) en Amerikaanse ouderling (Sambucus canadensis).

Toepassingen:
Hepatitis-C, atherosclerose, hypercholesterolemie, hypertensie, coronaire hartziekte, vasculaire insufficiŽntie, diabetes, cataracten, allergische rhinitis, maagzweren, aften, schizofrenie, ontsteking, reumatoÔde artritis (RA), niacine flush, astma, jicht, virale infecties, blaasaandoeningen en infecties, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), het voorkomen van kanker, orale mucositis, het behandelen van prostatitis, het verbeteren van hormoonniveaus bij vrouwen met polycystisch ovariumsyndroom en het verbeteren van de functie van niertransplantaties.
Het wordt ook gebruikt om het uithoudingsvermogen te vergroten en de atletische prestaties te verbeteren.
In combinatie met luteoline en rutine wordt quercetine gebruikt voor autisme.
Quercetine wordt door sommige kankerpatiŽnten genomen omwille van de ontstekingswerende, antioxiderende en antitumorale eigenschappen die eraan toegeschreven worden. Recente studies tonen ook aan dat Quercitine in combinatie met Zink, Vitamine C, Vitamine D en Selenium ook de weerstand versterkt tegen SARS en COVID-19.

Bronnen:

Rhamnocitrine

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen: Atherosclerosis

Bronnen:

Sakuranetine

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Tectochrysine

Type element: Flavonoide

Chemische formule:

Oorsprong:

Toepassingen:

Bronnen:

Waarschijnlijk zijn deze flavonoÔden niet alleen op zichzelf werkzaam maar versterken ze ook elkaars werking. Sommige hebben een krampstillende werking, bevorderen de galafvloed of zijn pijnstillend. Ook andere effecten van flavonoÔden zijn beschreven, zoals het remmen van ontstekingsreacties, het stimuleren van de vorming van antistoffen en het bevorderen van de groei. Door een gunstige invloed op de bloedvaten en de rode bloedcellen gaan ze het ontstaan van slagaderverkalking en trombose tegen.

Voor meer info over FlavonoÔden: wikipedia

LipoÔden

LipoÔden zijn vetachtige verbindingen. De aanwezige lipoÔden in propolis zijn afkomstig van de bijenwas hoewel de meeste was wordt weggefilterd bij het maken van tinctuur. De belangrijkste lipoÔden in onze propolis producten zijn:

Eiwitten

Propolis bevat een kleine hoeveelheid eiwitten die bestaan uit verschillende aminozuren. De hoeveelheden zijn zeer gering, niet substantieel om bij te dragen aan de dagelijkste eiwit behoefte. Maar wellicht dragen aminozuren (waarvan 3 essentiele aminozuren) bij aan de werking van propolis in hun strijd tegen sommige ziektes.

  • Fenylalanine
  • Leucine
  • Tryptofaan
  • Alanine
  • Asparaginezuur
  • Glutaminezuur
  • Glycine
  • Serine

Suikers

Dat er in propolis ook een beetje suiker zit, zal niemand verbazen. Propolis is immers een bijenproduct. Veel waarde hoeft men waarschijnlijk niet aan deze suikers toe te schrijven. De hoeveelheden zijn daarvoor te gering.
  • Fructose (vruchtensuiker)
  • Glucose (druivensuiker)
  • Gulose
  • Ramnose
  • Sacharose (rietsuiker)
  • Sorbitol
  • Talose

Vitaminen en mineralen

Propolis bevat ook een hele reeks aan vitamines, mineralen en andere spoorelementen.
  • Magnesium
  • Zink
  • Ijzer
  • Koper
  • Silicon
  • Strontium
  • Nikkel
  • Mangaan
  • Selenium
  • Vanadium
  • Chroom
  • Borium
  • Molybdeen
  • Retinol (Vitamine A)
  • Thiamine (Vitamine B1)
  • Riboflavine (Vitamine B2)
  • Choline (Vitamine B4)
  • Panthotheenzuur (Vitamine B5)
  • Ascorbinezuur (Vitamine C)
  • Alfa-tocoferol (Vitamine E)
  • Biotine (Vitamine H)
  • Citrine (Vitamine P)
Voor meer info over vitamines: wikipedia


Extra wetenschappelijke artikels en links over de werking van propolis

  • spreekuurthuis.nl
    De samenstelling van propolis
  • www.medicinenet.com
  • www.hindawi.com
    In Vitro Evaluation of the Potential Use of Propolis as a Multitarget Therapeutic Product: Physicochemical Properties, Chemical Composition, and Immunomodulatory, Antibacterial, and Anticancer Properties
  • www.hindawi.com
    Important Developments in Romanian Propolis Research
  • PubMed
    The Role of Zinc in Antiviral Immunity