propolis 

Kwaliteit en Veiligheid


Productie en gebruik
OfficiŽle lijsten van wereldproductie zijn niet beschikbaar. Er wordt verondersteld dat in 1984 bij benadering 200 ton werd verhandeld op de wereldmarkt. (Crane 1990).
Grote producenten zijn China, BraziliŽ, AustraliŽ en Uruguay
Japan is een grote gebruiker van propolis.

In 1995 was de totale kleinhandels omzet van propolis produkten •20 million (NZ$282 million) (TRADENZ, 1995).
De jaarlijkse omzet in New Zeeland wordt geschat op 9.9 milljoen.
In BelgiŽ zijn we markt leider met onze propolis produkten sinds het begin van de jaren 90.
In 2001 startten we een tweede eenheid in Canada met propolis van Canadese imkers.

Food Safety
Omwille van zijn antioxidante, antimicrobial eigenschappen wordt propolis niet beschouwd als een mogelijke bron van microben-besmetting. Niet in zijn ruwe vorm maar ook niet in zijn verwerkte vorm.

Concentraties van lood boven toegelaten hoeveelheid zijn gevonden in propolis. Studies hebben aangetoond dat lood hoeveelheden kunnen gereduceerd worden door de bijenkasten weg te houden van streken met sterke lucht vervuiling. Ook wordt het gebruik van loodhoudende verf sterk afgeraden voor bijenkasten (Alcici, 1996). Propolis voor commerciŽel gebruik zou regelmatig getest moeten worden op loodconcentraties

De propolis die we in ons productie-proces gebruiken komt niet van imkers die in streken wonen waar zware industrie gevestigd is maar wel uit streken die omzeggens geen luchtvervujiling hebben.
Alle andere materialen en ingrediŽten zijn natuurlijke produkten en milieu vriendelijk.
We profileren onszelf als een 'groen bedrijf' met als doel het behoud en bescherming van ons millieu en zijn natuurlijke rijkdom.

Alhoewel propolis een stabiel product is zou het gesloten bewaard moeten worden in licht vrije verpakking en bij voorkeur weg van warmtebronnen.
Propolis verliest niets van zijn antibiotische eigenschappen ook niet nadat het 12 maanden of langer verborgen stond in de rekken.
Propolis met haar nevenwerking als een mild bewaarmiddel en dankzij haar anti-oxidante en anti-microbsche activiteit, kan dus eigelijk de levensduur van sommige produkten verlengen. (Krell, 1996).

De antioxidant, antimicrobial and antifungus activiteiten van propolis bieden ook mogelijkheden voor voedselconservering. In Japan is het gebruik van propolis toegestaan als concerveermiddel in bevrozen vis (Krell, 1996).

Quality Control
Er bestaan geen internationale normen voor propolis. Officiele normen voor propolis bestaan wel in verschillende Oost Europese landen. Minimum en maximum hoeveelheden van bepaalde chemicalien zijn vastgelegd, maar slechts weinig standaard-testen zijn beschikbaar om te bepalen welke de biologische activiteit is van de beschikbare ingrediŽnten.
Men ontwikkelt op dit ogenblik standaard normen voor propolis in het Verenigd Koninkrijk ..

Onze vestigingen in Canada en Belgie voldoen aan alle normen en reglementeringen van de plaatselijke voedings-inspectie.