Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van propolis en bestanddelen van propolis op het COVID-19 virus

Datum laatste update: 14 jun 2020

Na enkele kritische reacties op social media over mijn claim dat propolis een gunstig effect heeft op het COVID-19 virus ben ik het internet ingedoken en heb ik een heel deel artikelen gevonden van wetenschappelijke studies en publicaties die de gunstige werking van propolis tegen het COVID-19 aantonen.
Niet alle artikels en studies gaan over propolis zelf, veel van deze studies gaan over enkele bestanddelen die in propolis zitten, zoals bepaalde flavonoiden.

Een van de stoffen waar veel over terug te vinden is is bijvoorbeeld Quercitine.
Quercetine is een sterke antioxidant en behoort tot de familie van de flavonoiden. Deze stof wordt verondersteld een van de meest actieve ingrediënten van knoflook te zijn maar is ook terug te vinden in heel veel andere groenten en fruitsoorten. Quercetine heeft sterke ontstekingswerende, antioxiderende en antitumorale eigenschappen. Omwille van de antioxidatieve werking zou Quercetine het effect van kanker-behandelingen met een oxiderende werking kunnen verminderen.

Recente studies tonen ook aan dat Quercitine in combinatie met Zink, Vitamine C, Vitamine D en Selenium ook de weerstand versterkt tegen SARS en COVID-19. Met uitzondering van vitamine D zijn al deze elementen aanwezig in propolis. Net als hydrochloroqine zorgt Quercitine voor een betere toegankelijkheid door het celmembraan zodat de Zink de virus-geinfecteerde cel kan binnen dringen en hier de reproductie van het virus kan uitschakelen.

Er is enorm veel wetenschappelijk materiaal te vinden waardoor het quasi onmogelijk is om hiet alles te vermelden.
Ik probeer zelf zo vaak mogelijk de meest recente en relevante studies hier beneden toe te voegen aan de lijst.

Voor degenen die zich echt verder nog willen verdiepen in het wetenschappelijk onderzoek naar propolis, op de website van de National Library of Medicine of the National Center for Biotechnology Information zijn duizenden artikels te vinden over propolis.
En op die zelfde site zijn meer dan een half miljoen publicaties beschikbaar over Quercitine.


Bronnen: