COVID-19 en het gebruik van Propolis

Datum laatste update: 29 mei 2020

COVID-19, ook wel coronavirus genoemd, houdt momenteel heel de wereld bezig. Vanuit verschillende hoeken krijgen wij berichten doorgestuurd dat bijenproducten niet zouden werken bij het COVID-19 virus.
Onzin, vinden wij.

Op deze pagina vind je een uitleg waarom wij ervan overtuigd zijn dat Propolis en ook apitherapie (de geneeskunde met bijenproducten) wel degelijk werkt tegen Covid-19 virus en een belangrijke bijdrage kan leveren in deze corona-crisis.

Wat is belangrijk bij COVID-19?

COVID-19 is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus Sars-Cov-2, dat oorspronkelijk van dieren komt en nu wordt overgedragen van mens op mens. Het wordt daarom ook wel een infectie ziekte genoemd.
Het COVID-19 virus veroorzaakt luchtwegklachten met symptomen zoals hoesten, koorts en (in ernstigere gevallen) ademhalingsproblemen en kan in sommige gevallen zelfs de dood tot gevolg hebben.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Om infecties en ziektes uit ons lichaam te houden, schiet ons afweersysteem, of ook wel ons immuunsysteem genoemd, in actie.
Het afweersysteem beschermt ons lichaam tegen allerlei binnendringende micro-organismen, zoals bacteriën en virussen.
Belangrijk is dan uiteraard een goede werking van dit afweersysteem, zodat deze indringers worden herkent en zo snel mogelijk onschadelijk worden gemaakt.
Om je te kunnen beschermen tegen het COVID-19 virus is het daarom belangrijk dat je immuunsysteem zo goed mogelijk functioneert.
Door hun sterke immuniteits-ondersteunende werking kunnen bijenproducten, en voornamelijk propolis, hier zeker aan bijdragen. Maar niet alleen bijenproducten kunnen uiteraard een bijdrage leveren. Belangrijk voor het ondersteunen van het afweersysteem zijn ook bijvoorbeeld een gezonde en gevarieerde voeding nodig, voldoende vitamine C, vitamine D3, zink, stressafbouw en voldoende ontspanning.

Toch een infectie met COVID-19

Of het immuunsysteem in staat zal zijn om het COVID-19 virus met een snelle afweerreactie in de kiem te smoren, hangt niet alleen af van de verdedigingskracht van ons afweersysteem. Ook de aanvalskracht van het virus speelt een belangrijke rol. Het COVID-19 virus is een nieuw virus, maar het feit dat deze zich zo snel over de wereld verspreidt, geeft aan dat de aanvalskracht sterk is. De kans dat je ondanks een goed functionerend immuunsysteem toch een infectie met bijkomende klachten krijgt, is reëel. In dat geval is het belangrijk zo snel mogelijk in actie te komen en het lichaam te ondersteunen met bijvoorbeeld bijenproducten die een antivirale werking hebben, zoals propolis. Deze kunnen ook worden gebruikt om klachten als hoest en keelpijn te verlichten.

Immuunsysteem versterken

Wil je het immuunsysteem versterken om klachten van het COVID-19 zo veel mogelijk buiten de deur te houden, dan is het bijvoorbeeld mogelijk combinaties van verschillende bijenproducten (ook wel krachtmixen genoemd) in te nemen. Interessant om hierin te verwerken zijn bijvoorbeeld propolis, honing, stuifmeel en koninginnenbrij.

Heb je zelf geen klachten, maar iemand in je gezin wel, dan kan het ook nog zinvol zijn om toch ook propolis te gebruiken als prevetieve maatregel.

Let wel op dat stress een belangrijke onderdrukker is van ons immuunsysteem en dat juist in deze tijd veel mensen hier last van hebben. Het is belangrijk een manier te vinden om de stress af te bouwen door regelmatig eens de gezonde buitenlucht op te zoeken en desnoods eens in het bos gaan wandelen.
Ook kan je bijvoorbeeld verder een rustgevende kruidenthee drinken gezoet met wat honing.

Antivirale bijenproducten

Heb je klachten? Dan is het zinvol het gebruik van de sterke antivirale bijenproducten propolis of koninginnengelei (royal jelly) te overwegen. Deze bijenproducten zorgen er voor dat virussen zich minder snel kunnen delen. Ons afweersysteem heeft hierdoor meer tijd om in actie te komen en klachten, die met een infectie gepaard gaan, zullen hierdoor minder hevig zijn. Daarnaast ondersteunen beide bijenproducten de werking van het immuunsysteem en gaan ze de ontstekingsreactie tegen die gepaard gaat met een infectie. Hierdoor zullen klachten sneller afnemen en zal het ziekteverloop ook korter zijn.

Op dit moment circuleren er op het internet berichten dat propolis geen antivirale werking zou hebben. Dit is absoluut niet waar. Hier vind je een overzicht van wetenschappelijke artikelen die een antiviraal effect van bijenproducten, zoals propolis en bijengif, laten zien.

Afhankelijk van hoe de bijenproducten worden toegepast, zullen bestanddelen uit de producten via ons spijsverteringskanaal, de huid of de luchtwegen worden opgenomen in ons bloed. Vervolgens worden deze door middel van onze bloedcirculatie door het hele lichaam getransporteerd. Deze stoffen kunnen via deze weg hun werking uitoefenen op ons gehele lichaam.

Klachten verlichten en aanvullende mogelijkheden

Bijenproducten kunnen ook worden gebruikt om de klachten te verminderen. Daarnaast kan honing, eventueel aangevuld met propolis, of bijvoorbeeld in de vorm van een hoestsiroop, worden gebruikt om hoestklachten en keelpijn te verlichten. Bij een verstopte neus kunnen neussprays met honing en/ of propolis van nut zijn.

Werken bijenproducten tegen COVID-19?

Werken bijenproducten direct tegen het specifieke COVID-19 virus? Heel eerlijk, kunnen wij dat op het moment van dit schrijven ook niet weten. Wij zitten nu nog maar in mei en de corona-uitbraak is nog niet helemaal voorbij.
Op dit moment is er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar propolis en Covid-19.
We gaan dit pas zeker wanneer meerdere wetenschappelijke studies aantonen dat een groep patiënten die behandeld werden met bijvoorbeeld propolis sneller genas, minder restsymptomen had en er minder doden waren gevallen dan in een groep die niet behandeld werd (hoe sneu zou dit zijn voor de laatste groep?).
Helaas zijn dit soort wetenschappelijke studies er nog niet, want COVID-19 is een nieuw virus.
Het virus waart wel al rond, dus we hebben weinig tijd om dit soort studies eerst af te wachten.

Update:
Gelukkig is er intussen wel wat beweging op vlak van wetenschappelijk onderzoek.
Het Centrum voor Gezondheid Herbron in Brunssum, Nederland voert momenteel een studieonderzoek naar COVID-19 en het gebruik van propolis.
Klik hier om mee te doen aan deze studie.
Ook is er sinds de uitbraak in maart en april ook al heel wat wetenschapelijk materiaal gepubliceerd.
Klik hier om de recentste wetenschappelijke artikelen te lezen over propolis en Covid-19.

En dan komen we eigenlijk bij het mooie van de apitherapie: bijenproducten zijn vrij verkrijgbaar, waardoor iedereen zelf kan uitproberen of het werkt. Afgaande op de eerder genoemde werkingsmechanismen zien wij niet in waarom het niet zou kunnen werken. Bovendien weten we uit wetenschappelijk onderzoek inmiddels dat propolis stoffen bevat die werken tegen het gerelateerde SARS- virus (COVID-2).

Waarschuwingen vooraf

Let wel op; gebruik steeds je gezond verstand. Bijenproducten zijn geen wondermiddelen! Bijenproducten zijn geen vervanging van medische zorg. Neem bij (hevige) klachten daarom altijd contact op met je huisarts. Bijenproducten kunnen verder allergische reacties veroorzaken. Het is daarom belangrijk dit altijd vooraf uit te testen. Ook dienen interacties met sommige medicijnen, vooral verdovende middelen, te worden vermeden. Propolis heeft namelijk de eigenschap dat het de werking van medicijnen versterkt. Op zich is dat goed maar in combinatie met verdovende of slaapwekkende middelen kan dit gevaarlijk zijn.

Verder geldt: koop bijenproducten altijd bij een betrouwbare verkoper. Met bijenproducten wordt vrij veel gesjoemeld. Ook zijn ze gevoelig voor contaminatie/ vervuiling (zeker wanneer het om producten gaat die uit bijenkasten komen die nabij industrie of andere vervuilde gebieden komen).

Persoonlijk advies

Heb je nog vragen over propolis, maar twijfel je over de toepassing? Heb je onderliggende aandoeningen of gebruik je medicijnen? Laat van je horen via het contactformulier. Wij geven je zo goed als mogelijk een persoonlijk advies. Wij zijn er van overtuigd dat een persoonlijk afgestemd advies effectiever werkt, omdat deze beter past bij jou en je leven.

Bronvermelding Dit artikel is een deels bewerkte kopie van https://bee-healthy-apitherapie.nl